Meslek ve Teknik Öğretim Eski Müsteşarlarından rahmetli Mehmet Rüştü Uzel'in adını taşıyan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz; Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak 1946-1947 Eğitim ve Öğretim yılında, o zamanki adı ile Erkek Teknik Öğretmen Okulu olarak küçük laboratuvarında 26 öğrenci ile öğretime başlamıştır.
Okulumuz, Yenimahalle ilçesine bağlı Abant-2 Caddesi üzerinde yaklaşık 18.000 m2 arazi üzerinde kurulmuş birbirine içten bağlanan üç bloktan oluşmaktadır. İdari bina, bodrum hariç tek katlı; derslik binaları, bodrum hariç üç katlıdır. Okul bahçesi ihata duvarı ile çevrilidir. Güney cephesi okula ait müdür ve müdür yardımcısı lojmanı, Kuzey cephesi GATEM ve Mimar Sinan Yapı Meslek ve İnşaat Teknik Lisesine sınır, Batı cephesi Ankaragücü ve Gençler Birliği Spor Kulübü tesislerine sınır olup Güney cephesinde Başkent Öğretmenevi ve Atatürk Anadolu Lisesi yer almaktadır.
Bahçesi oldukça geniş ve ağaçlandırılmış olup futbol, voleybol ve basketbol oynamaya müsaittir. Ayrıca öğrenciler için gezinti alanları mevcuttur.
Okulumuz kimya dalında Türkiye'nin tek müstakil meslek lisesi olup 1946 yılında kurulmuştur. Okulumuzda kimya dalı dışında 1998-1999 eğitim öğretim yılı itibariyle gıda dalında da eğitim verilmeye başlanmıştır. Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik olmak üzere 2 program türünde öğrenci kayıt almaktadır. Anadolu Meslek Programına kayıt yaptıran öğrencilerimiz ortaokul diploma notuna göre, Anadolu Teknik programına kayıt yaptıran öğrencilerimiz LGS sınav puanına göre okulumuzu tercih ederek kayıt olmaktadır.
Öğrencilerimiz günlük beslenme ihtiyaçlarını okul aile birliği tarafından işletilmekte olan ve günlük sıcak yemek çıkartılan okul yemekhanesi ve okulumuzun bodrum katında yer alan okul kantininden karşılamaktadırlar. Okul çevresinde market vs. gibi alışveriş yapılabilecek bir merkez bulunmamaktadır. Okul yemekhanesinin kuru gıda ve bakliyat giderleri merkezi bütçe ödenekleri ile karşılanmakta olup diğer giderleri okul aile birliği hesabından ve yemek ücretlerinden karşılanmaktadır.
Okulumuzun kendi içerisinde döner sermayeye bağlı bir üretim atölyesi bulunmaktadır.
Okulun su ve elektrik gereksinimi şehir şebekesinden sağlanmaktadır. Okulun ısıtılması doğal gazlı kalorifer sistemi ile yapılmaktadır.
Okulda idari kısmın dışında, 9 tane kimya, 2 tane gıda, bir tane fizik ,bir tane bilgisayar laboratuvarı ve on dokuz tane derslik bulunmaktadır. Bu dersliklerden üç tanesi okul bodrum katında bulunmaktadır. Bodrum katında bir adet toplantı salonu da yer almaktadır. Dersliklerin ve laboratuvarların tavan yüksekliği yaklaşık dört 4m civarındadır. Bu şekilde laboratuvarların havadar olması sağlanmıştır.
Şu an okulumuzda bir müdür, dört tane müdür yardımcısı, iki tane bölüm şefi, altı tane laboratuvar şefi ve 40 tane öğretmen bulunmaktadır. Okulumuzda toplam 250 öğrenci ders görmektedir.
Okulda bir tane teknisyen bulunmaktadır.
Kimya Anadolu Teknik Lisesi ve Kimya Teknik Lisesi öğrencileri hariç Kimya Meslek Lisesi öğrencilerimiz son sınıfta üç gün işletmeye gönderilerek iş deneyimi kazandırılmaktadır. Bu öğrencilerimiz haftanın iki günü okulda eğitimlerine devam etmektedir. Mezun öğrencilerimiz kimya ve gıda ile ilgili her türlü alanda çalışabilecek yeterliliğe sahiptir. Mezun öğrencilerimizin %90 'ı okulun yönlendirmesi ile işe yerleştirilebilmektedir.
1997 tarihinde yaygın eğitime destek vermek amacıyla okulumuz bünyesinde açık lise açılmıştır. Açık lisenin kimya ve gıda bölümünden diploma almak isteyen öğrenciler meslek derslerini okulumuzdan almaktadır. Dersler mesai saatleri dışında ve yüz yüze yapılmaktadır. Açık lise derslerinin mesai saatleri dışında olması nedeniyle okulumuz tam gün tam yıl eğitim veren okul niteliği kazanmıştır.
Okulumuza ulaşım; Ankara metrosu, otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları ile yapılmaktadır. Okulumuzun metroya olan uzaklığı 1000 m civarındadır. Okulumuzun öğrenci servisi yoktur.